10 Reistips vakantie Cyprus

1. Cyprus heeft een schitterende natuur!
Eigenlijk raak je er nooit uitgekeken. Je vindt er olijfbomen en enkele vijgenbomen, zoals de Pyrgos vijgenboom, die reusachtig is. Ook vind je er citroen-, sinaasappel- en mandarijnenbomen en eucalyptussen. Allemaal dingen die wij alleen maar van de winkel kennen. Van februari tot mei is Cyprus één grote bloemenzee. Er bloeien dan o.a. narcissen, cyclamen, irissen, wilde orchideeën, anemonen, klaprozen en wilde pioenen.

2. Cyprus barst van de cultuur.
Overal op het eiland kun je nog overblijfselen vinden uit de Engelse, Turkse en Italiaanse tijd. Een tocht door de bergen brengt je langs de hoofdstad Nicosia en Larnaca, de nieuwe internationale luchthaven. De gezellige en nog niet zo drukke badplaats Paphos heeft een oud gedeelte vol ruïnes

3. Zowel Turks als Grieks in één vakantie!
Jazeker, dat kan! Cyprus is het meest oostelijke eiland in de Middellandse Zee, het ligt op de grens van Europa, Afrika en Azië. Het eiland is in 1974 opgesplitst in een Grieks en een Turks deel. De naam Cyprus is afkomstig van Kypros, dat koper in het Grieks betekent. In de oudheid stond Cyprus namelijk bekend om haar handel in koper.

4. Heerlijk eten en drinken.
Cyprus staat ook bekend om haar heerlijke keuken. Geniet van de streekwijnen en de heerlijke ‘meze’, een voorgerecht van kleine porties streekgerechten van vlees of vis. De Cyprioot is trots op zijn eiland en dat merk je overal door de welgemeende gastvrijheid

5. Feesten tot ’s morgensvroeg in Ayia Napa.
In korte tijd is dit van oudsher gezellige vissersdorpje uitgegroeid tot een bruisende en moderne badplaats. De stranden (Nissi Beach) van deze schitterende baai aan de oostkust van Cyprus zijn tropisch wit en de zee is helder blauw. Ayia Napa is een prima bestemming voor díegenen die het nachtleven niet schuwen. Je kunt er tot in de late uurtjes natafelen bij één van de vele taverna’s en vervolgens een gezellig barretje of swingende discotheek opzoeken. Ayia Napia leeft 24 uur per dag!

6. rust in Paphos
In Paphos heerst een heerlijke sfeer. De voormalige hoofdstad van Cyprus ten tijden van de Romeinen is tegenwoordig een gezellig havenplaatsje in het uiterste zuidwesten van Cyprus. Het is een stadje met twee gezichten, dat eigenlijk uit twee delen bestaat. Ktima-Paphos is de bovenstad en het woon- en werkgedeelte van de Cyprioten. Kato-Paphos is de benedenstad en tevens het toeristische gedeelte. De Leoforos Apostolou verbindt Ktima met het 3 km verder aan zee gelegen Kato-Paphos. In Ktima-Paphos vind je u de oude binnenstad met winkelstraten die doen denken aan een Oosterse bazaar. Hier is iedere ochtend (met uitzondering van zondag) de markt. Overdag kunt u natuurlijk ook heerlijk op één van de vele stranden van Paphos liggen.

7. het eiland van de zon en de liefde.
Voor veel mensen is Cyprus een nog onbekend vakantieland en dat is jammer, want het is een héérlijk eiland vol verrassingen. Schitterende stranden, intieme baaien, beboste heuvels en het Troödosgebergte met zijn hoge toppen voeren je mee op je reis langs 9000 jaar beschaving. Waar je voorkeur ook ligt, strand of cultuur, Cyprus is veelzijdig en het Mediterrane klimaat zorgt het gehele jaar voor een aangename temperatuur.

8. Er even helemaal tussenuit.
Welkom op het schitterende eiland van de Godin van schoonheid en liefde, of zoals de Cyprioten het zeggen; Kopiaste! De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan, niemand heeft haast. Je kunt prachtige tochten over het eiland maken, te voet of per huurauto. Mocht je even helemaal tot rust willen komen in een ongerepte natuur dan zijn een paar dagen Cyprus een probaat middel!

9. Limassol heeft alles.
Limassol is de hoofdstad. Door de centrale ligging op het eiland is Limassol bij uitstek geschikt voor het maken van uitstapjes. Het openbaar vervoer is prima geregeld, maar het huren van een auto is ook aan te raden. Ten westen van Limassol vind je u de antieke stad Kourion met haar indrukwekkende opgravingen uit voornamelijk de Romeinse periode. Ten oosten van de stad ligt de Akropolis van Amathus, een van de vele koninkrijkjes uit het antieke Cyprus. Naar het oosten, langs de kust, ligt het moderne, toeristische Limassol Yermasoyia. Dit centrum beschikt over een kilometers lang zandstrand met zeer veel goede watersportmogelijkheden. Je kunt er onder andere waterskiën, surfen en duiken.

10. Zeker niet duur.
Een weekje Cyprus is best te betalen. Je moet rekening houden met zo’n € 400 voor een week. Je kunt ook voor all inclusive kiezen, dan hoef je in principe verder niet veel uit te geven, want je natje en droogje is geregeld.